Nekka-Nacht 2018 - zaterdag 21 april 2018 - Roma Antwerpen
nieuws

06 augustus 2015
Liefde voor Lyriek zoekt beste liedtekst

Liefde voor Lyriek zoekt beste liedtekst

Liefde voor Lyriek zoekt beste liedtekst

“Wat niet gezegd kan of mag worden, past meestal perfect in een liedje,” beweert Niels Boutsen die met Stoomboot zijn muzikale droom beleeft. Niels zetelt samen met Eva De Roovere en de West-Vlaamse rapper Brihang in de jury van Liefde voor Lyriek, de tweejaarlijkse liedtekstwedstrijd van Creatief Schrijven vzw. De finalisten van de parallel lopende Nekka-wedstrijd zetten de beste teksten op muziek. Het winnende lied wordt gebracht tijdens de Nekka-Nacht 2016. Teksten insturen kan tot 15 november.

Creatief Schrijven vzw is de expertise-organisatie voor wie schrijven niet laten kan. Met de tweejaarlijkse wedstrijd Liefde voor Lyriek geeft de organisatie podiumkansen aan Nederlandstalige liedtekstschrijvers die het vaak moeilijk hebben om een publiek te vinden. “Wie poëzie, romans of columns schrijft, vindt vrij gemakkelijk, en zeker online, lezers voor zijn tekst. Bij een songtekst ligt dat anders. Die komt pas tot leven als er muziek op of onder zit en als iemand de tekst ook zingt, “ getuigt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw.

 

Vakjury kiest 6 laureaten

Creatief Schrijven vzw nodigt iedereen uit om uiterlijk 15 november deel te nemen met een Nederlandstalige rap, rock- of kleinkunsttekst. Inzendingen worden gepost op www.azertyfactor.be . In de vakjury zetelen Eva De Roovere, Brihang en Niels Boutsen. Niels won in 2011 de Nekka-wedstrijd als jongste winnaar ooit en treedt ondertussen geregeld op in Vlaanderen en Nederland. Voor de West-Vlaamse rappper Brihang zijn de teksten een essentieel onderdeel van zijn songs: “Ik geloof in hip hop als poëtisch genre. Ik schenk aandacht aan taal en breng woorden met betekenis.” De vakjury selecteert 6 laureaten. Hun teksten worden op muziek gezet door de finalisten van de Nekka-wedstrijd, die op zoek gaat naar onbekend Nederlandstalig muzikaal talent. De 6 nieuwe liedjes worden gebracht op de finale van de Nekka-wedstrijd op 6 februari.


Wie wil deelnemen, maar niet meteen inspiratie heeft, vindt in de publicatie ‘Er moet ook nog tekst op’ bruikbare tips en ideeën. De handleiding voor songschrijvers is gratis te downloaden op www.creatiefschrijven.be/liedteksten-schrijven/ .

 

Prijzen
De 6 laureaten van Liefde voor Lyriek winnen een boekenpakket en een vipontvangst tijdens de finale van de Nekka-wedstrijd op zaterdag 6 februari 2016 in de Arenbergschouwburg in Antwerpen, waar ze hun lied live gebracht horen. De winnende muziekgroep van de Nekka-wedstrijd verovert een plaats op de Nekka-Nacht en brengt het nieuwe lied op zaterdag 23 april 2016 in de Lotto Arena.


Nekka-wedstrijd

Met de Nekka-wedstrijd wil Nekka vzw beginnende groepen stimuleren om resoluut te kiezen voor het gebruik van het Nederlands in hun muzikaal werk. Tijdens de demoselecties, de preselecties, de halve finales en de finale gaat Nekka op zoek naar de opvolg(st)er van Yevgueni, Buurman, Hannelore Bedert of Stoomboot. De ultieme beloning voor de winnaar is een plaats op de Nekka-Nacht.


Meer nieuws
onze sponsors
bottom